← kaple sv. Huberta (Slezské Vlkovice) kaplička zvaná Valentinka (Slezské Vlkovice) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

kaplička křížové cesty
Z od vsi

Křížovou cestu tvořilo čtrnáct barokních výklenkových kapliček. Osm zastavení stojí podél cesty ke kostelu mezi stromy lipové aleje, zbylých šest se nacházelo na louce a u silnice do polokruhu kolem obce. Některé kapličky byly přemístěny kvůli stavbě nové silnice, jedna kaplička byla zbořena. Kapličky jsou cihlové, bíle omítnuté, se stříškou pokrytou prejzy. Na vrcholu stříšky je železný tvarovaný kříž. - S výstavbou kapliček je spojen příchod řádu jezuitů do Slivice, kteří sídlili na Březnické koleji a ve Slivici prováděli katolickou reformaci přibližně od roku 1630. Někdy v této době byla postavena křížová cesta. Roku 1647 řád ze Slivice odešel a trvale se usídlil na Svaté hoře u Příbrami. Křížová cesta byla opravena přibližně roku 1769 slivickým farářem Josefem Františkem Machem. Ve výklencích kapliček byly ještě koncem 19. století místy patrné nástěnné malby. Ty byly později nahrazeny obrazy na plátně, po jejich zničení byly v kapličkách umístěny menší zarámované barvotisky. Kolem roku 1941 byly kapličky opět opraveny z iniciativy slivického rodáka Prof. Fouska. Další oprava byla provedena roku 1973. Jedna z kapliček byla zbořena při stavbě nové silnice z Milína do Příbrami kolem vsi asi v roce 1964. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje.