← kaple sv. Nemluvňátek v Betlémě (Betlémská kaple) (Staré Město) kostel Panny Marie "Na Louži" (Staré Město) →
20124 kostel sv. Benedikta

727024
1654–1848
(3. čtvrtina 12. stol.), 1701
1792
na Náměstí Republiky, na místě dnešního obchodního domu Kotva

Původní románský kostel sv. Benedikta byl postaven ve 3. čtvrtině 12. století, na jeho místě se ale našly pozůstatky ještě starších hrobů. Kostel byl jednolodní, obdélný, s půlkruhovou apsidou (loď měla rozměry 6,95 x 11,65 m) a západní věží vtaženou do půdorysu stavby. V západní části byl kostel vybaven tribunou. Předpokládá se, že stavba byla součástí panského dvorce. Ve 2. čtvrtině 13. století získal areál řád německých rytířů. Řád měl dostatek prostředků ke komplexní přestavbě celého areálu; původní kostel byl postupně rozšířen o dvě boční lodě, přičemž severní byla ukončena apsidou. Při této přestavbě zanikla i věž. Němečtí rytíři si u kostela také zřídili svou komendu, do které byl zahrnut i starší románský dům v okolí kostela. Kostel zůstal vně komendy. Po husitských válkách byla komenda opuštěna a její areál byl zabydlen řemeslníky a dalšími obyvateli města. Kostel byl přestavěn v renesančním slohu. V 17. století získali větší část areálu strahovští premonstráti a vystavěli zde seminář - kolej sv. Norberta a v roce 1701 na místě dosavadního kostela postavili nový barokní chrám sv. Benedikta s protáhlým presbytářem a s dvojící věží na západní straně, jehož autorem byl známý architekt Domenico Orsi. Církevní historii areálu uzavřely josefinské reformy. Budovy Norbertina převzal vojenský erár a v roce 1792 Novoměstský ústav šlechtičen; ještě v tomto roce byl barokní kostel zbořen. - Základy kostela, komendy a hřbitova byly odhaleny roku 1968 před stavbou obchodního domu Kotva při rozsáhlém archeologickém, stavebně historickém a antropologickém průzkumu, který provádělo Pražské středisko státní památkové péče pod vedením Heleny Olmerové a Huberta Ječného. Přes protesty památkářů bylo veškeré zdivo a hroby na počátku 70. let 20. století zničeny výstavbou podzemních garáží obchodního domu Kotva. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 680 a 683/7) patří firmě Pan EU Kotva Prague, a.s. z Prahy.