hrobka Kinských (Jarpice) →

se sanktusníkem

Na návsi před školou stála původně dřevěná zvonička sroubená z tesaných klád. Pro špatný stav byla roku 1835 zbořena stejně jako dřevěný kříž před ní. V roce 1836 za rychtáře Františka Kožíška z č.p. 14 byla postavena nová kaple z lomového kamene, postavil ji zedník Plaisner ze Stupna, tesařské práce provedl pan Kroc z Čivic a oplechování sanktusníku místní kovář Josef Václavík. Střecha byla pokryta pálenými taškami z cihelny u Býkova. V roce 1906 byla kaple opravována. Zednické práce tehdy provedl pan Šot z Kozojed, tesařské místní tesař Antonín Červenka z č.p. 33 a nová okna a dveře vyrobil truhlář Beneš z č.p. 48. Do makovice byl vložen seznam občanů vsi, který pořídil Václav Šimandl a byly přidány drobné mince. V červenci 1920 do kaple uhodil blesk a poškodil čelní zeď a dveře. Po roce 1948 kaple postupně zchátrala, v roce 1965 byla zbořena a materiál byl použit na stavbu základů kravína JZD v Jarově. - V soupisu památek z 50. let 20. století je kaple popsána jako zděná stavba s opadávající omítkou s tím, že pouze střecha je opravena. V každém boku bylo jedno okno v dřevěném rámu nahoře polokruhovitě zaoblené o šířce 70 cm a výšce 155 cm. Nad jižním průčelím byla osmiboká, štíhlá vížka s jehlancovitou střechou krytou plechem, bez zvonku. Nad vchodem se zasklenými dveřmi byl malý kruhový otvor. Vnitřní rozměry kaple činily 215 cm šířka a 550 cm délka. Dřevěná kruchtička napříč lodi byla nesena dvěma dřevěnými trámci a zasahovala 120 cm od vchodu do lodi. Byla bez schůdků. Místy byl opadaný strop. Interiér byl vcelku zpustlý, bez oltáře, s popraskanými zdmi. Pouze v malém výklenku ve skleněné skříňce stály dvě sošky 53 a 35 cm vysoké, představující Madonu s Jezulátkem v náručí. Stál zde také o zeď opřený starý popraskaný obraz Světce s křížem, 144 cm široký a 270 cm vysoký, v dřevěném rámu. Dlažba byla cihlová. - Původně se v kapli nacházela i pozdně gotická soška sv. Štěpána z počátku 16. století. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Jarov.

Zdroj: Irena Bukačová, Jiří Fák: Paměť krajiny