← kaple sv. Václava (Studenec) kaplička (Studenec) →
20039 kostel sv. Václava

1836 loď, později i presbytář
SZ od budovy zámku

Zbytky základového zdiva pozdně románského kostela sv. Václava se nacházejí severozápadně od zámku, vedle odbočky na příjezdovou komunikaci. - Kostel byl obdélný s trojboce ukončeným presbytářem. - Farní kostel vsi Studénka zničené za husitských válek. Poté se kostel stal filiálním a byl spravován z Bakova nad Jizerou. Své funkci sloužil do roku 1827, poté byl opuštěn a chátral. V roce 1836 byla loď zbořena a zdivo bylo použito ke stavbě ovčína (na mapě stabilního katastru z roku 1842 je dosud zanesen v celém rozsahu). V roce 1846 zde ještě stála sakristie, nazývaná tehdy kaple. Později byla odstraněna i ta. V letech 1930 a 2005 byly zbytky kostela potvrzeny archeologickým výzkumem. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Studénka, s.r.o. ze Studénky.

Zdroj: Památkový katalog