kaple sv. Jana Křtitele (Knížecí) →
20033 křížová cesta

kaple křížové cesty
jiný

Křížová cesta vede k poutnímu místu „Tři kříže“, kde původně stávala kaple Svatého Kříže. Je tvořena 14 výklenkovými kaplemi. Jednotlivá zastavení byla postavena roku 1856 podle projektu architekta Eduarda Svobody. Stavbu financovali majitelé nejbohatších chudčických usedlostí. Křížová cesta začíná na jihovýchodním okraji Chudčic a je lemována kaštanovou alejí až k okraji lesa. Poté pokračuje nahoru do Podkomorských lesů nad Brněnskou přehradou. Končí ve výše zmíněném poutním místě Tři kříže. – Dole pod Křížovou cestou nalezneme studánku, které se říká u Tří křížků. Vodě ze studánky, která se nachází na tomto poutním místě, byla dříve přisuzována léčivá síla. Z vděčnosti zde mlynář z Veverské Bítýšky nechal roku 1856 postavit kapličku s obrázkem Panny Marie Pomocné. - Křížová cesta je od 3.5.1958 chráněna jako nemovitá kulturní památka ČR. - Křížová cesta se nachází na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1761 a 1760) patří Lesům ČR, s.p.