← kaple (Dolní Hraničná) kaple (Dolní Chobolice) →
20031 kaple Panny Marie, zvaná Fantova

u křižovatky Ústecké a Spořické ulice

klasicistní

Na Horním náměstí v Chabrech (dnešním Hrušovanském náměstí) v usedlosti č.p. 5, žila asi od roku 1654 rodina Homolů. Roku 1743 se do rodiny přiženil Pavel Fanta z Vodolky a rodina Fantů zde pobývala až do roku 1904, tedy 161 rok. Syn Pavla Fanty, Tomáš, měl devět dětí. Matěj, jeden z Tomášových synů, po něm roku 1800 usedlost převzal, a právě on nechal v roce 1819 na rodinném pozemku, u křižovatky cest vedoucích z Chaber do Ďáblic a z Prahy na sever, postavit klasicistní kapli s vyobrazením Panny Marie. Na základní pískovcový kámen stavby dal vyrýt nápis: „Kaple tato vystavěna ku cti a chvále Boží od Matesa a Roziny Fanty L. P. 1819.“ - Kaple byla zbořena v roce 1967 při rozšiřování Ústecké silnice. Díky duchapřítomnosti jednoho chaberského statkáře byl zachráněn alespoň základní pískovcový kvádr s nápisem. Statkář kámen uschoval ve svém sklepě nápisem k zemi a tak se na něj zcela zapomnělo. V roce 2010 byl základní kámen opět objeven a je v obci příležitostně vystavován. Připomněla se jím nejen malá zmizelá sakrální památka, ale i jiný přístup lidí 19. století k životu a cestám, na kterých bylo zvykem se zastavit a pomodlit se. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Praha.