← kaple Nanebevzetí Panny Marie (Brno) kaple sv. Cyrila a Metoděje a sv. Václava (Brno) →
19940 kaple sv. Barbory

14. století, přestavěna 1721 - 1724
u kostela na Petrově

Nacházel se v místech dnešního chodníku vedoucího z Biskupské ulice na Petrov, vedle nynějšího domu č. 9. Presbytář svatyně byl obrácen ke katedrále. - Stavba vznikla asi už ve 14. století. Otázka její funkce v době založení však není zodpovězena. Jednou z variant je možnost, že sloužila jako kaple vikářů, protože jejich dům navazoval na sakristii. V písemných pramenech je však zmiňována až na počátku 18. století, kdy byla v letech 1721 - 1724 barokizována a tato doba byla mylně zaměňována jako její výstavba. V tomto období nebyla jenom přestavěna, ale také zvětšena z kaple na prostornější kostel. Během švédského obléhání Brna byl zničen vedlejší kostel sv. Petra a Pavla, proto se předpokládá, že také kostel sv. Barbory utrpěl škody. Roku 1645 musely být strženy všecky dřevěné části domů a střecha sv. Barbory byla pravděpodobně také krytá šindelem. Jak to bylo poté s její obnovou, nám přibližuje J. Tenora: „Velikým ctitelem sv. Barbory byl roku 1715 zvolený kapitulní děkan František Xaver Leffler. Rád stavěl (…). A když lítostně vídal pobořenou kapli sv. Barbory, pojal úmysl vystavěti na témž místě novou kapli, nebo spíše větší kostel.“ V roce 1724 byla přestavba dokončena a svatyně zvětšena. Bohužel již za vcelku krátký čas byly nastoleny josefínské reformy a také tomuto kostelu hrozilo zrušení. „Ale biskup hrabě Matyáš Chorinský podal 27.11.1784 prosbu, aby byl tento kostel zachován a to proto, aby tam mohl udíleti svěcení, aby se v něm mohly sloužiti tiché mše svaté, aby se tam mohly konati ústní zkoušky a kázání při farním konkursu a praktická cvičení v duchovní správě pro alumny.“ Biskup svého cíle dosáhl a kostel zatím zůstal zachován. Dva roky po smrti biskupa Chorinského, v roce 1788, byl však kostel zavřen a o další dva roky později začal sloužit vojsku jako sklad. Později se stal skladištěm kapitulním a kostelním, byl do něho dán kapitulní archiv a různé kostelní nářadí. Stavba postupem času velmi chátrala, až byla na podzim roku 1846 zbořena.

Zdroj: Bc. Petra Sejkorová, Zaniklé kostely v Brně