Poškozené (známka 0) ostatní

hřbitovy
J od kaple ve vsi

Hřbitov je čtvercového tvaru, ohraničený z jedné strany cihlovou zídkou. Zbývající tři strany byly obehnány dřevěným laťovým plotem, jehož pole byla vsazena mezi pískovcové sloupky. V areálu se nacházela márnice, dominantu tvořil centrální kříž. - Před 2. světovou válkou žila v Debrném jedna česká rodina. Rodina žila v Debrném i během války a po válce. K vylidnění vsi došlo postupně kolem roku 1970, poslední rodina se odstěhovala kolem roku 1976, ale později zde přechodně několik osob zase žilo (byli to pastevci dobytka) a i v současné době tam nějaký obyvatel zase v primitivní dřevěné stavbě nejspíš bez č. p. zase žije, i když není pastevcem. - Tři české hroby z doby po roce 1945 (cca 1946-1951) jsou, dle českého pamětníka, jehož rodina přišla do Debrného až po 2. světové válce (on sám se narodil až v Debrném), na záložní ploše německého hřbitova, kde do roku 1945 nebyl nikdo pohřben. Jediný zčásti zachovalý hrob s náhrobním kamenem a deskou patří člověku, který tragicky zemřel při kácení stromů ve věku nedožitých 26 let. - Pozemek se hřbitovem patří městu Trutnov; město plánuje postupnou opravu hřbitova. Dne 2.11.2019 městská firma Lesy a parky Trutnov pokácela a odklidila mimo hřbitov kmeny z větších stromů. dopoledne pak přišli dobrovolníci a odstranili slabší větve, listí a drobné křoviny.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler