← kaple sv. Jana Nepomuckého (Šemnice) kaplička (Šenkýř) →
19869 bývalý kostel sv. Františka Xaverského

ve 40. letech 20. století
na J obce, v ulici U náhonu

I když je kostel vyobrazován na starých vedutách Nového Jičína, stál již na území Šenova u Nového Jičína. Kdysi se pro něj vžil název Annenský, zřejmě odvozený od uctívaného obrazu svaté Anny, který se zde nacházel. Kostel byl však zasvěcen sv. Františku Xaverskému. Byl postaven okolo roku 1670, dne 13.6.1683 byl vysvěcen olomouckým biskupem Josefem von Breunerem. - Zasvěcení kostela sv. Františku Xaverskému dokládá mimo jiné popis v legendě nejznámější veduty Ignáce Čapka z roku 1744. - Za vlády císaře Josefa II. byl kostel zrušen a následně sloužil jako sýpka. Později ho šenovská kloboučnická firma Peschel využívala ke skladování. Během druhé světové války byl kostel zbořen, ale nedošlo už k proponovanému stavebnímu využití pozemku. - Nyní jsou na části pozemku, kde kostel stával, postaveny patrové garáže. - Kostel stál na osmi pozemcích; dva z nich (pozemkové parcely č. 997/1 a 966/1) patří obci Šenov u Nového Jičína, další dva (pozemkové parcely č. 999 a 998) jsou v soukromém vlastnictví (Jaroslav Juha ze Šenova u Nového Jičína) a zbylé čtyři (pozemkové parcely č. 979, 980, 981 a 982) jsou také v soukromém vlastnictví (asi 20 spoluvlastníků).

Zdroj: Novojičínský zpravodaj, květen 2018