kaplička (Moravská Radiměř) →
19835 židovská obřadní síň

Zaniklé (známka 600) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
na židovském hřbitově, na S straně třídy 28. října

Na místě židovské obřadní síně je nyní novostavba modlitebny církve bratrské. - Někdy mezi roky 1877 a 1889 byla na nově zřízeném židovském hřbitově postavena budova obřadní síně se střechou ve tvaru půlkruhu. Dne 1.8.1913 požádala židovská náboženská obec Okresní hejtmanství v Moravské Ostravě o možnost postavit na hřbitově novou větší obřadní síň a vedlejší budovy; hejtmanství vyhovělo této žádosti svým výnosem ze dne 15.8.1913. Ještě téhož roku byla původní obřadní síň zbořena a na jejím místě byla postavena architektonicky hodnotná velká obřadní síň dle návrhu Richarda Strassmanna, syna prvního předsedy ostravské židovské obce Markuse Strassmanna. Budova s novou obřadní síní měla tvar hranatého písmene U; uprostřed se nacházela obřadní síň, nad jejímiž vstupními dveřmi byl hebrejský text, v překladu "Dům určený všem živým". - Židovský hřbitov byl postupně likvidován od roku 1983, v roce 1988 byla zbořena i obřadní síň. - Obřadní síň stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 2569/4 a 2569/3) patří Sboru církve bratrské v Ostravě.

Zdroj: Jiří Fiedler + PhDr. Martin Juřica: Archiv města Ostravy