← kaple sv. Floriána (Tocov) kostel Navštívení Panny Marie (Tocov) →
19749 kaple sv. Blažeje

J od vsi, blízko vyústění polní cesty na silnici z Žebráku do Točníka

Dnes je nedaleko místa kaple postaven dřevěný pravoslavný kříž (je posunut směrem k Točníku, neboť místo, kde kaple stála, je v soukromém vlastnictví a vede tudy vjezd na pole). - Podle historických záznamů v těchto místech zimovala v letech 1788 - 1789 vojska generála Suvorova, která potom dále táhla přes Bavorsko do Francie. Kaple byla poté postavena na místě, kde byli pochováváni zemřelí ruští vojáci. Jako „jinověrci“ nemohli být pochovaní na katolickém hřbitově. - Kaple byla zbořena roku 1921. Před 2. světovou válkou i po ní se žebrácký stavitel Bílý neúspěšně pokoušel o obnovu kaple. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (František Bureš z Tlustic, Jan Bureš z Brna, Miloš Bureš ze Supíkovic, Ing. Jan Gemrich z Prahy a MUDr. Lenka Jelínková z Berouna).