kaple (Lučina) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
SZ od kostela

Farní budovu dala roku 1787 postavit baronka Anna Katharina von Müller. - Horní část budovy zamýšlela baronka původně pro sebe, až jednou odejde na odpočinek, přízemí určila duchovenstvu. Zemřela však ještě jako aktivní držitelka statku, takže svou část budovy již nestačila využít. – Rozvržení místností v přízemí: dříve se dole z chodby vpravo vcházelo do kuchyně, která ale kvůli vlhkosti nebyla obyvatelná. V této místnosti se později shromažďovala venkovská mládež. V druhé místnosti vpravo stála pec a kotel na ohřívání vody pro osobní hygienu. Také se odtud vcházelo do sklepa. Třetí místnost vpravo sloužila jako odkladný prostor. Za ní vedla chodba k toaletě. Po levé straně chodby byla kancelář a jídelna, druhá místnost vlevo se spojovacími dveřmi byla obytná kuchyně a za ní následovalo schodiště vedoucí do horních prostor. V horních místnostech se nacházely byty duchovních a oddělený byt jejich hospodyně, dále pokoj pro hosty a knihovna. - Fara je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž fara stála, patří obci Nemanice.