u zříceniny zámku Zásadka

Při původní cestě z Mnichova Hradiště na hrad Zásadka a dále na Březinu byla před vstupem na nádvoří postavena kaple na místě zdejšího pramene, která sloužila nejen k modlení, ale zároveň jako zdroj pitné vody pro hrad a také místní pivovar. Kaple byla částečně zapuštěná v čedičovém valu, střecha byla dle vyprávění pamětníků ve tvaru vícebokého jehlanu a krytinu měla ze šindele. Voda zde byla jako pitná používaná až do roku 1938, kdy byl ve vsi spuštěn místní vodovodní řad, který si obec Sychrov sama vybudovala. V 50. letech 20. století ztratila obec Sychrov svoji samostatnost a obecní vodovod včetně kaple přešel na tehdejší státní podnik vodovodů. Kaple zchátrala natolik, že podnik se rozhodl odstranit její střechu a vytvořit nad ní betonový strop. V současné době se jedná o převodu kaple zpět do majetku obce, tedy města Mnichovo Hradiště a občané ze Sychrova by pak za přispění města chtěli kapli opravit.

Zdroj: Petr Krejčí