kaple sv. Anny a sv. Ondřeje (Javorná) →
19705 křížová cesta

Polozřícené (známka 450) ostatní

kaplička křížové cesty
JV od vsi

Křížová cesta v Dědově byla původně tvořena 14 kamennými kapličkami, dnes jich zůstává 10. Stojí jen jedno zastavení, ostatní jsou poražena, jedno je i rozlámáno. Jednotlivá zastavení stojí či leží ve stráni při nepoužívané cestě. - Křížová cesta byla postavena roku 1823 poté, co téhož roku sjela ohnivá koule do jednoho skalního převisu a hned prý zase zmizela (údajně kulový blesk). Obyvatelé si to vyložili jako špatné osudové znamení. Báli se zlých časů, války a těžké nemoci. Aby se neštěstí od Dědova odvrátilo, postavili křížovou cestu. Procesí vycházelo od kříže, který stál vedle školy a byl obehnán nízkým plotem. Křížová cesta vedla i místem, kde byl kulový blesk spatřen. - Pozemek s křížovou cestou patří městu Teplice nad Metují; někteří obyvatelé Javoru připravují obnovu křížové cesty.