← kaple (Zelená Hora) kaple (Zelená Lhota) →
19669 kostel Nanebevzetí Panny Marie

J od vsi, u zámku Zelená hora

Má novou střechu. Opravena fasáda průčelí, zbytek omítek je zčásti poškozen. - Bývalý poutní kostel byl postaven ve 13. stol. mnichy z nedalekého kláštera. V roce 1686 byl přestavěn do barokního slohu. Po zabrání zámku na Zelené hoře armádou v 50. letech 20. století bylo vybavení kostela odstraněno, oltář byl přemístěn do kostela v Neurazech. Po odchodu armády a předání zámku s kostelem obci Klášter zůstal kostel prázdný. Jelikož by původní oltář patrně nepřečkal přesun na Zelenou horu, bylo rozhodnuto pořídit oltář nový. Díla se ujal sochař Václav Česák, který jej pojal jako moderní monument, přičemž respektoval vnější podobu s oltářem původním. Šestimetrový oltář je zhotoven ze zrcadlového nerezu a doplňuje jej různobarevné sklo i atributy sv. Vojtěcha a sv. Jana Nepomuckého. Slavnostní mše a požehnání nového oltáře se dne 25.6.2017 na zámku ujal emeritní biskup plzeňský, Mons. František Radkovský za asistence Paterů Jiřího Špiříka a Vítězslava Holého. - Pozemek s kostelem patří obci Klášter.