← pohřební kaple (hrobka) Krakovských z Kolovrat a Pálffyů (Blovice) kaplička sv. Petra (Blšany) →

Opravené (známka 0) ostatní

V od města

Hřbitov je udržovaný, náhrobní kameny jsou až na výjimky postavené. Ohradní zeď je téměř rozpadlá. - Židovský hřbitov v Blovicích se nachází asi 1 km na východ od města. Je situován v zarostlém prostoru těsně pod hrází rybníka, částečně ve svahu, severně od silnice vedoucí do Struhař. Má rozlohu 1433 m2 a je zde zachováno celkem asi 350 náhrobků. Nejstarší čitelné náhrobky pocházejí z přelomu 17. a 18. století. - První zmínka o židech v Blovicích pochází z počátku 16. století a v 17. století je v Blovicích doložena židovská náboženská obec. Tato komunita založila roku 1683 hřbitov na východní straně města v lokalitě zvané Cecima, těsně pod hrází rybníka. - Hřbitov je zmiňován již v roce 1683, ale do pozemkové knihy byl zapsán až 12.6.1829. - V rohu západní části hřbitova se nacházel hrobnický domek. Náhrobní desky, většinou pískovcové, nesly nápisy s hebrejskými, později i česko-německými texty. - Náhrobky na židovských hřbitovech jsou zpravidla orientovány písmem k východu. Popř. k jihovýchodu, tj. směrem k Jeruzalému. Na tomto hřbitově jsou směrovány k západu, jedná se zřejmě o zvyk místní židovské obce; andělé letící od západu k východu směrem k Mesiáši si tak mohli přečíst z náhrobku zásluhy zemřelého a spočítat kamínky na jeho macevě. Západní směr je také věroučně správný. Na židovské hřbitovy se má vstupovat s pokrytou hlavou, nemají se navštěvovat o šábesu (sobota) a o židovských svátcích. - Poslední pohřeb na tomto hřbitově se uskutečnil v roce 1938. – Nacistickou likvidací židů v roce 1942 zůstal hřbitov bez pečovatele, začal zarůstat plevelem a chátrat. V poválečných letech byl pozvolna demolován, pomníky ze švédské žuly byly odcizeny, hrazení rozebrané a hřbitov spěl k zániku. Až po roce 1990 byl díky židovské obci vyčištěn a částečně upraven, byl zde také umístěn malý památník obětem holocaustu. Další úprava proběhla v roce 2006. V roce 2008 byl hřbitov zbaven náletových dřevin a některé náhrobky byly postaveny. - Je chráněn jako kulturní památka České republiky. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.