← kaple sv. Barbory (Seč) kostel Nanebevzetí Panny Marie (Seč) →
19642 kaplička sv. Jana Nepomuckého

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

na návsi

Kaplička byla vysoká, úzká, se sedlovou střechou. V nice byla socha sv. Jana Nepomuckého. - V roce 1921 byla kaplička na popud sociálnědemokratického starosty Jana Kalivody zbořena a na jejím místě byl dne 14.8.1921 odhalen pomník Svobody a padlých vojínů. Tato událost je popsána v obecní kronice: "Místo pro pomník určeno na návsi, kde dosud stála kaplička lžisvětce Jana Nepomuckého. Zásluhou starostovou tento odznak tmy odstraněn a na jeho místě postaven pomník Svobody a padlých vojínů. Pro odstranění sochy lžisvětce Jana Nepomuckého měl starosta potahování s úřady přičiněním faráře Pavlíka, ale konečně musel se farář spokojiti s hotovou událostí a uklidit znamení našeho ponížení a representanta tmy římské do tmy kostelní. A tak zásluhou starosty stojí na místě, kde dosud trůnil odznak tmy a našeho národního otroctví, pomník naší svobody." - Náboženské smýšlení ve vsi utrpělo dle zápisů v kronice značnou újmu právě v době 1. světové války kvůli výše zmiňovanému faráři P. Antonínu Pavlíkovi, který " lichvou a keťasením získal velikého jmění a jemuž náboženství a kostel byl pouhým prostředkem k obohacení." - Po 1. světové válce se proto mnoho místních katolíků zřeklo římskokatolické církve a buď přešli k církvi československé nebo zůstali bez vyznání, a to i přesto, že obec byla sídlem římskokatolické farnosti. - Pomník padlým byl někdy po roce 1963 přemístěn asi o 13 m směrem k severozápadu. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Seč.

Zdroj: Helena Chytrá, Obecní úřad Seč