← kaple sv. Anny (Prostějovičky) kaple sv. Josefa (Prostřední Dvůr) →

Torzální (známka 450) zděné synagogy

ve dvoře domu č.p. 61 na J straně návsi

Torzo synagogy je dodnes dochované ve dvoře patrového domu čp. 61, který stojí uprostřed jižní strany návsi. - Synagoga byla postavena někdy po roce 1838. Šlo o prostou klasicistní budovu s půlkruhově zaklenutými okny, která sloužila k bohoslužebným účelům snad do počátku 20. století. - Roku 1923 byly východní dvě třetiny synagogy odbourány a ponechána byla jenom západní část budovy jako přístřešek k uložení pohřebního vozu. - V patře bývalé synagogy je dochováno zazděné torzo originálního okna a zbytky původní modré výmalby. - Synagoga v původním rozsahu stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 48/6 a pozemková parcela č. 2271) jsou v soukromém vlastnictví (Štěpánka Högerová z Prostiboře a Josef Lazna z Prostiboře).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji