Ostatní (známka 0) zděné synagogy

ve V části vsi, dům č.p. 77

Synagoga v Lesné je bývalá židovská modlitebna založená nejspíše během barokní přestavby místního zámku v roce 1787. Stojí ve východní části vsi, v současné době jako dům č.p. 77. - Jednalo se o výstavní barokní budovu s mansardovou střechou, vnější zdi byly členěny svislými lizénovými pásy. Stávala pod hrází rybníčku Schmiedweiher. V přízemí budovy se nacházel byt pro duchovního, popřípadě učitele a zaklenutá rituální lázeň mikve. V patře vedly dvoje dveře do dvou oddělených modlitebních prostor pro muže a ženy. Sál pro muže byl zaklenut nepravou dřevěnou klenbou o rozměrech 10,6 x 8,8 m se šesti okny do tří světových stran. Při východní stěně stával aron ha-kodeš (schrána na tóru) barokně-klasicistního typu se čtyřmi oblými sloupy po stranách. Uprostřed sálu byla osmiboká bima, či almemor (řečniště) o průměru 3 m. Toto uspořádání svědčilo o stáří synagogy a ortodoxním ritu bohoslužeb. Synagoga neměla zvýšenou ženskou galerii, ženské oddělení tvořila sousední místnost o rozměrech 6,3 x 4,6 m ve stejné výškové úrovni, propojená s mužským sálem třemi průhledovými oblouky, kterými ženy sledovaly bohoslužbu. - Bohoslužby zde probíhaly do roku 1918, budovu pak roku 1927 koupil kupec, jenž ji přestavěl k obytným účelům. - Dnešní dům čp. 77 po radikální přestavbě již v ničem nepřipomíná původní stavbu. Fasády byly zbaveny všech ozdobných prvků, střecha byla přestavěna na sedlovou a původní okna byla nahrazena moderními.

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji