← kostel Nanebevzetí Panny Marie (Bezdružice) kaplička (Bezkov) →

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

v Plzeňské ulicí

V rekonstrukci; má novou střechu. Fasáda je zničená, severní stěna je nově nahrubo ohozená. Zčásti má nová okna. Původní okna byla nahrazena hranatými skladištními okny, částečně jsou zazděná. Ve východní zdi byl v místech svatostánku proražen vjezd pro nákladní auta, odstraněno bylo schodiště vedoucí na ženskou tribunu, odbourána byla přístavba s pekárnou macesů a ještě kolem roku 1996 byla zbořena západní předsíň se žulovým ostěním a výklenkem pro rituální umývadlo. - První známá modlitebna byla údajně součástí největšího obytného domu. Větší synagoga byla postavena roku 1812 mezi východní stranou Židovského dvora a Plzeňskou ulicí. - Jedná se o mohutnou klasicistní budovu s valbovou střechou. Po zničení vnitřního zařízení v roce 1938 byla nadále užívána jako stodola a skladiště. - Dochovalo se severní dvoupodlažní ženské oddělení propojené s modlitebním sálem zděnými arkádami, sál se zbytky štukové výzdoby a dřevěnou (omítnutou) nápodobou klenby, cenná dvojitá vazba krovu. - Synagoga je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Irena Bérešová z Bezdružic).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji