kaple Panny Marie (Jarov) →
19600 kaple sv. Rocha

JJZ od vsi, na návrší Černá hora

klasicistní

Má novou střechu. zavřená, zařízená. Před kaplí je z naskládaných kamenů naznačeno zdivo původního kostela. - Klasicistní kaple svatého Rocha nacházející se na návrší Černá hora (lidově nazývaném Rochus) nad Uherským Hradištěm (místními částmi Jarošov a Mařatice) je římskokatolické poutní místo zasvěcené sv. Rochu. Stojí na místě kněžiště bývalého kostela. Jedná se o zachovanou připomínku morové epidemie v Uherském Hradišti z roku 1680. Stávající kaple je pouze zbytkem původního velkého barokního kostela s presbytářem, lodí a sanktusníkem (kostel je zachycen na historické mapě z doby josefského vojenského mapování z let 1764 - 1768). - Finanční prostředky na vybudování kostela tehdy věnovali přední měšťané Uherského Hradiště, především Zachariáš Guchs. Kostel byl zasvěcen patronům ochrany před morovými ranami sv. Rochovi, sv. Rozálii a sv. Šebestiánovi. - Poté, co olomoucký biskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu udělil souhlas, započala na podzim roku 1680 stavba. Vzhledem k ničivému požáru Uherského Hradiště v dubnu 1681, kdy lehla popelem velká část města, se však stavba značně protáhla. V říjnu 1687 byla dokončena stavba kněžiště a vyzvednuta báň věže s jedním zvonem. V dalším období se pokračovalo stavbou chrámové lodi, nartexu, a konečně v roce 1715, kdy Uherské Hradiště zasáhla velká morová epidemie, byla ke kostelu přistavěna poustevna pro kostelníka. Úplně dokončen byl až v roce 1740, avšak nedlouho nato, za josefínských reforem v roce 1786, byl kostel zrušen a odsvěcen. Poté byl kostel prodán městu Uherské Hradiště. Byla rozebrána věž s předsíní a lodí a z presbytáře kostela byla zřízena prachárna uherskohradišťské vojenské posádky. - Po vzniku Československa byla ruina kostela odkoupena za účelem záchrany a zejména proto, aby opět sloužila svému účelu. Zasloužil se o to tehdejší kroměřížský probošt a poslanec Antonín Cyril Stojan, pozdější biskup a arcibiskup, a uherskohradišťští občané Ing. Vojtěch Stancl a JUDr. Miroslav Skácel. První památková rekonstrukce stavby byla provedena kolem roku 1930 a byla dokončena v roce 1931. Z presbytáře někdejšího kostela vznikla kaple, která byla v roce 1931 opět posvěcena. Po roce 1948 se kaple ocitla uprostřed vojenského cvičiště a v průběhu dalších let byla silně poškozena. - Na seznam památek byla Národním památkovým ústavem zapsána roku 1958. V letech 1965 - 1968 byla kaple za pomoci obětavých občanů a věřících, za přispění kněze Antonína Šuránka a pod záštitou orgánů památkové péče opravena. - Kaple byla po opravě znovu vysvěcena dne 29.9.1968. Úprava kaple byla dovršena v průběhu 70. let 20. století osazením soch do připravených výklenků a umístěním keramické trojúhelníkové mozaiky na průčelí. Armáda však předala kapli městu až v roce 2003. Město poté kapli znovu opravilo, v terénu byl vyznačen i obrys původního kostela. - Od roku 1875 se u kaple začaly konat pravidelné pouti. Tradice poutí byla přerušena v 70. letech 20. století, obnovena byla po roce 1989. Hlavní pouť se zde dnes koná vždy v neděli po svátku sv. Rocha (16. srpna). Májová pouť se koná 1. května. - Pozemek s kaplí patří městu Uherské Hradiště.