← kaplička (Fukov) kostel sv. Václava (Fukov) →
19569 kapličky křížové cesty

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

křížová cesta
u ohradní zdi hřbitova

Křížová cesta byla zničena při demolici obce a odstřelu kostela sv. Václava dne 23.9.1960. Nově byla na hřbitově udělána křížová cesta z kamenů s vytesanými pořadovými čísly. - Křížová cesta byla umístěna v prostoru při ohradní zdi nové části hřbitova, která navazovala na kostel sv. Václava. Vybudována byla roku 1881 nákladem 2.222 zlatých jako jedenáctá křížová cesta Šluknovska a tvořilo ji 14 sloupků zastavení podél ohradní zdi hřbitova. O tři roky později (1884) byla nákladem 1.010 zlatých pořízena Getsemanská zahrada s pískovcovými sochami apoštolů, anděla a Krista. Peníze na výstavbu křížové cesty byly získány prodejem hrobových míst. Zájemci si mohli vybrat, zda zaplatí hrobové místo se zastavením křížové cesty nebo bez něj. Z pořízení původně plánovaného obrazu Poslední večeře a zobrazení zbičovaného Krista Ecce Homo nakonec sešlo. - Do dnešních dnů se dochovala jen pobořená ohradní zeď hřbitova a hřbitovní kříž. - Hřbitov, na němž se nacházela křížová cesta, se rozkládá na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 130/7) patří církvi, další dva (pozemkové parcely č. 130/6 a 130/10) patří městu Šluknov.