19555 kostel sv. Markéty

klášterní kostel
ve Veleslavínově ulici

Po husitských válkách se dominikánský řád rozhodl postavit nový kostel, jelikož kostel sv. Ducha byl malý a nestačil pro konání bohoslužeb. - Základy nového kostela, který byl zasvěcen sv. Markétě, byly položeny v roce 1446. Největšími dobrodinci, kteří přispěli na stavbu kostela, byli páni z Rýzmberka a ze Švihova. Stavba byla dokončena až okolo roku 1500. V roce 1507 postihlo město velké neštěstí, velkou část města zničil rozsáhlý požár, který se nevyhnul ani dominikánskému klášteru. Požár zasáhl kostel sv. Ducha, konvent i nově dostavěný chrám sv. Markéty. Opravy trvaly celé 16. století. Nejvíce na opravy přispěli Jan Chrta, Anna Švanková a Anna Vokounová. Za jejich peníze bylo postaveno celé klenutí a sklepy. Na výmalbě kláštera se podílely cechy a okolní šlechta. Anna Haufová, bohatá plzeňská měšťanka, zaplatila stavbu věže. Chrám sv. Markéty byl trojlodní a celková jeho délka byla 46 metrů. V chrámu bylo postaveno 12 oltářů, avšak přesné informace se dochovaly pouze o čtyřech z nich. Hlavní oltář byl postavěn z peněz Matouše Houfa. Další oltáře se nazývaly oltář sv. Jakuba, oltář sv. Rocha a oltář Panny Marie Růžencové. Součástí chrámu sv. Markéty byla neobyčejně vysoká věž, která měřila přibližně 100 metrů. Věž byla celá postavena z kamene, nacházela se napravo od hlavního vchodu a na jejím vrcholu byla makovice s křížem. O velkoleposti stavby celého chrámu svědčí i fakt, že se o ní vyjádřil provinciál ve svém dopise generálnímu magistrovi řádu, ve kterém o kostele hovoří jako o nejkrásnějším v celé provincii. - Dne 24.9.1785 vydal císař Josef II. dvorský dekret, který nařizoval zrušení mnoha klášterů, které byly označeny jako postradatelné pro výkon duchovní péče; mezi zrušenými kláštery byl také dominikánský klášter v Plzni. Klášter s hospodářskými budovami koupilo v roce 1787 město Plzeň za 855 zlatých. Kostel sv. Markéty byl prodán roku 1792 pěti plzeňským měšťanům, kteří ho nechali roku 1802 zbořit.

Zdroj: Aneta Benešová - Historie řádu dominikánů v Plzni