← kaple sv. Jana Nepomuckého (Kracmanov) kostel sv. Jana Nepomuckého (Krahulčí) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

v 60. letech 20. století
V od vsi, u silnice do Telče

čtyřboká

Kaplička stála na čtvercové základně s nízkou podezdívkou. Stěny byly členěny na nárožích odstupňovanými lizénami. Hrany nároží byly vybrány. Stěny byly prolomeny ze čtyř stran nikami zaklenutými ustupujícím půlkruhovým záklenkem. Kolem nik byly šambrány. Nad nikou na přední straně byl obdélný reliéfní rámeček s vybranými rohy s rytým letopočtem 1884. Bohatě profilovaná podstřešní římsa nesla nízkou stanovou střechu krytou prejzy a završenou tepaným dvouramenným křížem. - Kaplička byla zničena v 60. letech 20. století při rozšiřování silnice. - Kaplička byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dodatečně až dne 19.8.1983. - Kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1835. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz