kaplička (Loukov) →
19507 kostel sv. Barbory

V od Louckého kláštera

Dnes je místo kostela zatravněno. - Kostel byl jednolodní, v západním průčelí stála věž se třemi zvony. Na délku měl kostel 21,30 metru, na šířku 12,50 metru. Loď byla včetně střechy vysoká 21,50 metru, přiléhající věž měla 24,50 metru a se střechou 37 metrů. Pod kostelem se nacházela krypta. - V roce 1704 daroval Tobias Konstantin Piller tisíc zlatých na stavbu hřbitovní kaple u klášterního hřbitova v Louce, rozkládajícího se severovýchodně od kláštera. Stavba byla brzy započata a kaple byla postavena naproti klášterní škole u jedné strany čtvercového klášterního hřbitova. Vysvěcena byla roku 1710. V roce 1756 byla kaple povýšena na farní kostel, náleželo k němu devět okolních obcí. Kostel sv. Barbory byl zrušen spolu s Louckým klášterem císařským výnosem Josefa II. roku 1784. Důvodem bylo, že dosavadní klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava převzal funkci farního kostela a kostel sv. Barbory se stal nadbytečným. Hned v roce 1785 byla stržena horní část kostelní věže až po římsu a kostel začal být používán jako skladiště. Varhany z období po roce 1720 od znojemského mistra Ignáce Casparidese a lavice byly věnovány znojemskému kostelu sv. Alžběty Uherské, oltář pak do kaple hrabat z Deblína na Znojemském hradě. O demolici chátrajícího objektu bylo rozhodnuto začátkem roku 1851 a bourání urychleně započalo. Dne 22.4.1851 pak byl kostel do základů zbořen. - Kostel je zakreslen ještě na mapě Stabilního katastru z roku 1824. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 17 a 16/1) patří městu Znojmo.

Zdroj: K. Fila: Kostel sv. Barbory a hřbitovy v Louce, in Život farností ZN