← kostel sv. Petra a Pavla (Žatec) kostel sv. Víta (Žatec) →
19470 kostel sv. Prokopa

špitální kostel
poprvé zmíněn 1359
na předměstí Dvorník

Kostel byl jednolodní stavbou s odsazeným presbytářem, krytou sedlovou střechou s výraznými štíty. Nad hřebenem vystupovala štíhlá sanktusová věžička s jehlanovou střechou. Vedle kostela stála samostatná dřevěná zvonice. Loď byla zastropena plochým dřevěným stropem, na který byl při rekonstrukci roku 1766 vymalován velký obraz sv. Prokopa. - Severně od městského jádra, na levém břehu Ohře, se rozkládalo předměstí Dvorník. - Kostel je poprvé doložen k roku 1359, později měl jeho patronátní právo Martin Pitterkauf. - Husitské bouře kostel přečkal bez větší úhony, stavba však byla těžce poškozena během třicetileté války. Nově opraven a vysvěcen byl až roku 1673. Zdá se však, že bohoslužby se zde konaly pouze příležitostně. - Někdy v této době byl také vedle kostela zbudován špitál či chudobinec. - Když v roce 1738 vyhořel kostel Nanebevzetí Panny Marie, byly na jeho zvonici přeneseny zvony od sv. Prokopa. Znovu nechal kostel opravit v roce 1766 žatecký primátor Johann Josef Pecelius. - Josefínské reformy kostel sice přečkal, ale jeho osud se naplnil o několik desetiletí později. Když byl v roce 1826 stavěn nový řetězový most přes Ohři, musel mu s ohledem na nedostatek místa ustoupit starý špitál. 1. října 1828 byl položen základní kámen pro stavbu nového sociálního zařízení s mnohem větší kapacitou. Stísněné prostory však neposkytovaly dostatečný prostor, a tak městská rada povolila zbořit starý kostel sv. Prokopa. Podle projektu měla být místo něj vystavěna nová špitální kaple stejného zasvěcení; k její realizaci však nikdy nedošlo.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D. - Oblastní muzeum v Lounech