kaple (Loutka) →

Polozřícené (známka 455) ostatní

částečně zbořena 2005
v JV rohu hřbitova kolem kostela Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků

Bez střechy a krovu. Zůstaly jen opravené dvě stěny obvodového zdiva a náznak třetí stěny. Zdivo je zastřešeno cihlami, štít zdiva taškami. Zachované zdi mají hrubé omítky. - Hřbitov kolem kostela Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků sloužil pro pohřbívání obětí morových epidemií v letech 1680 a 1714. - Dne 1.6.1738 podal poustevník z pražských Olšan Antonius Watza žádost městské radě v Lounech o poustevnické obydlí a skromnou částku na obživu. Chtěl si zřídit poustevnu právě na hřbitově u kostela Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. pomocníků, protože mu nebyl lhostejný osud duší zemřelých během morových epidemií a svými modlitbami chtěl přispět k zabezpečení jejich věčné spásy. Žádosti pražského poustevníka bylo vyhověno a jeho domovem se stal domek v jihovýchodní části hřbitova. V poustevně nesetrval pravděpodobně příliš dlouho, protože již v roce 1747 zde působil druhý poustevník - bratr Pachomius à S. Maria. O třetím poustevníkovi bratru Pafnuciovi je známo pouze to, že zde dne 14.1.1774 zemřel a odkázal městu obraz sv. Barbory v ceně 50 zlatých. Tento poustevník měl být vlastně poslední (začalo platit nařízení, které instituci poustevníků zakazovalo, ale nejspíše se nařízení nerespektovalo). Dne 24.1.1774 založil totiž měšťan Kašpar Drtina nadaci ve prospěch zdejšího poustevníka. Téhož dne však přišlo nařízení, že má poustevník u Čtrnácti sv. pomocníků nejdéle do 14 dnů odložit svůj hábit a opatřit si občanský oděv. Pokud by chtěl na hřbitově setrvat i nadále, mohl zůstat jako kostelník. Tímto datem skončila téměř půl století dlouhá historie lounských poustevníků a dosavadní poustevnu začali obývat hrobníci. Domek byl užíván k bydlení ještě v 50. a 60. letech 20. století. V roce 2004 někdejší poustevna vyhořela a v roce 2005 byla z větší části zbořena (ponechány byly jen dvě stěny jako součást ohradní zdi). - Poustevna je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s poustevnou patří městu Louny.

Zdroj: Daniela Linková: Historie hřbitova u Čtrnácti sv. pomocníků v Lounech