starý židovský hřbitov (Louny) →
19441 kaple Korunování Panny Marie

počátkem 70. let 20. století
v ulici 17. listopadu, Z od kostela Čtrnácti sv. pomocníků

Kaple byla obdélná se sedlovou střechou, nad průčelím byl umístěn řecký kříž. Stála v Žateckém předměstí na konci ulice Záviše Bradatého (dříve Grillova) při pravé straně cesty do Března. Kaple je zmiňována již v přehledu drobných sakrálních staveb v lounské farnosti z roku 1835. V roce 1936 byla rekonstruována. Zbořena byla na počátku 70. let 20. století při výstavbě panelového sídliště. - Kaple byla uzavřena dřevěnými dvířky s mřížkou, takže bylo vidět do interiéru Kaple byla někdy označována jako Nejsvětější Trojice, toto označení je ale nesprávné; ústřední nástěnná malba v kapli totiž zobrazovala Nejsvětější Trojici, jak korunuje Pannu Marii. Pravá strana interiéru kaple pak nesla obraz sv. Antonína, levá strana Pannu Marii Svatohorskou. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 3175/165 a 4877/3) patří městu Louny.

Zdroj: ThLic. Jaroslav Havrlant, Th.D.