← kaple (Guntramovice) hřbitovní kaple (Habartice) →
19361 kostel Božího těla

Opravené (známka 100) dřevěné kostely

(16. století), nový 2020 - 6.6.2021 (vysvěcení)
v S části vsi

V rekonstrukci; má novou šindelovou střechu. Vnější plášť je zcela obnoven. Nyní se pracuje na obnově interiéru. - Kostel byl úmyslně zapálen kolem půlnoci z 1.8. na 2.8.2017; během hodiny se nejprve kvůli žáru skácela věž se zvonem, pak spadla i kostelní loď. Kostel byl prakticky zcela zničen, zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stál před kostelem. - Kostel byl postaven v roce 1563, o čemž svědčil letopočet 1563 na portálku v interiéru a zvon s rokem 1565 (zvon v roce 2001 někdo ukradl, ale zvedla se taková vlna nevole, že se ho zloději nakonec zbavili - nalezen byl bez srdce v nedaleké Karpentné). Kostel byl postaven z velkých kmenů listnatých stromů. Interiér byl vybaven původním zařízením a obrazy z 1. poloviny 16. století. Později byl vyzdoben díly místních umělců žijících v 17. a 18. století. Koncem 17. století byla původně samostatně stojící masivní zvonice spojena s kostelní lodí. V 19. století byl kostel několikrát opravován, avšak zachoval si svou původní goticko-renesanční podobu. V letech 2012 až 2014 došlo k rekonstrukci střechy a krovu kostela. Před požárem se v interiéru kostela zachoval z jeho nejstaršího období fragment oltáře umístěný na zpovědnici. Kulturní památka patřila mezi ukázkové kostely se štenýřovou věží, charakteristické pro oblast Těšínského Slezska. „Gutský kostel byl nejlépe dochovaným dřevěným kostelem ve skupině dřevěných kostelů Těšínska a severovýchodní Moravy,“ poukázala Petra Batková z ostravského pracoviště Národního památkového ústavu. - Biskupství ostravsko-opavské, město Třinec a Ministerstvo kultury ČR rozhodly o obnově kostela v původní podobě. Dodavatelská firma si kostel nejprve sestavila v místě svého působiště v Hošťálkové, poté jednotlivé trámy označila, kostel rozebrala a poté jej znovu sestavila v Gutech. Peníze na obnovu kostela (cca 26 mil. Kč) šly z pojistky, z prostředků Ministerstva kultury ČR a z veřejné sbírky. - Pozemek s kostelem patří církvi; církev zorganizovala v letech 2020 - 2021 obnovu kostela. Kostel byl po obnově znovu slavnostně vysvěcen dne 6.6.2021.