← kaplička (Dolní Nakvasovice) kaplička (Dolní Nezdice) →
19358 kaple zvaná Havírna

u silnice Mirotice - Zalužany při odbočce polní cesty k bývalému lomu

V třeboňském státním oblastním archivu jsou uložena schematická vyobrazení zaniklé barokní kaple "Havírna" u státní silnice Mirotice - Zalužany při odbočce polní cesty k bývalému nerestskému vápencovému lomu (dnes přírodní památka). Jednalo se o šestibokou stavbu. - Ke kapli se vztahuje pověst o zatoulané kobyle, která za bouře vnikla do otevřené prostory svatostánku a uvnitř si zablokovala dveře. Proto nemohla kapli opustit. Kaple byla daleko od vsi, zvíře řičící o pomoc nikdo neslyšel a tak uvnitř pošlo. Nerestským nezbývalo nic jiného, než kapli odsvětit. Proto začala stavba sloužit za obydlí rodině havíře z nerestského lomu, později obecním nájemníkům. V květnu roku 1945 byla stavba poškozena projíždějícími vojsky a proto byla ještě téhož roku demolována a prodána na stavební materiál. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1830. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 385/28 a 385/29) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.