← kaple (Těšetice) kaple Narození Páně (Těšetice) →

Novostavby (známka 99) zděné kaple

přestavena z obecní váhy 2007
v JZ části návsi

Novodobá kaple Panny Marie vznikla v roce 2007 přestavbou zchátralého objektu bývalé obecní váhy z druhé poloviny 20. století před stavením čp. 44 nad návesním rybníkem na návsi uprostřed vsi Těšetice (Tescheditz). Přestavbu a vznik kaple inicioval, stavební podobu navrhl a financoval místní zemědělec Jiří Zoglauer. Na samotné realizaci se finančně podílelo město Bochov. Zvon do zvoničky kaple daroval Petr Šedivka z Bochova. V roce 2007 byla následně dokončená kaple slavnostně vysvěcena. - Byla vybudována jako náhrada za zbořené sakrální stavby na katastru vsi, obecní kapli Narození Páně a kapli u Schinkova mlýna. Na péči o kapli a její okolí se dnes podílejí občané vsi Těšetice. - Jedná se o zděnou stavbu na obdélném půdorysu s rovným závěrem, krytou eternitovou valbovou střechou. Na střeše nad průčelím stojí otevřená hranolová sloupková zvonička s oplechovanou jehlancovou stříškou s makovicí na vrcholu. Vstupní průčelí kaple s obdélným vchodem je završeno trojúhelníkovým štítem s polokruhově ukončenou nikou v ose se soškou Panny Marie (Immaculata). Severní podélná stěna kaple je prolomena menším obdélným, polokruhově zakončeným okénkem. Vnější stěny kaple jsou členěny lizénami a štukovými rámci. Jižní průčelí kaple je hladké, bez členění. Vnitřní prostor kaple je plochostropý; není zaklenut, strop však ještě není vystavěn. V závěrové stěně je situován mělký obdélný, polokruhově ukončený oltářní výklenek. Podlaha kaple je kryta nepravidelnou kamennou spárovanou dlažbou. Vnitřní zařízení tvoří novodobá pozlacená soška Panny Marie, postavená na jednoduchém oltářním stolku a dřevěný kříž s plastikou Ukřižovaného Ježíše Krista. - Pozemek s kaplí patří městu Bochov.