← kostel sv. Jana Nepomuckého (Javorenský Zámek) kostel sv. Martina (Javorník) →
19345 kostel sv. Martina

ve vsi

Pozdně gotický či snad již renesanční farní kostel sv. Martina byl postaven v 16. století podle návrhu neznámého architekta na okrouhlé návsi uprostřed vsi Javorná (Gabhorn). V 19. století byly do kostela přeneseny dva zvony z farního kostela sv. Vavřince v Krásném Údolí. Během ničivého požáru vsi Javorná v roce 1888 však zdejší kostel zcela vyhořel a nebyl již obnoven. Funkci farního kostela následně převzala původně zámecká kaple sv. Jana Nepomuckého v areálu nedalekého barokního zámku a západní křídlo zámku sousedící s kaplí se stalo farou. Do původně zámecké kaple byl umístěn i přemalovaný obraz sv. Martina z 18. století, patrně z původního kostela ve vsi. Vyhořelé torzo kostela sv. Martina bylo po požáru ponecháno svému osudu. Zbytky zdí byly nakonec rozebrány na stavební materiál ke stavbě nové školní budovy a obecních silnic.- Kostel byl jednolodní, obdélný, s připojeným trojboce uzavřeným presbytářem. Za presbytářem bývala připojena zaklenutá sakristie, vynášející vysokou dřevěnou zvonovou věž. Stěny lodi kostela byly prolomeny šesticí oken. V lodi kostela byla situována dřevěná kruchta. Vnitřní zařízení kostela tvořil hlavní oltář s obrazem sv. Martina. V nástavci oltáře bývala umístěna skupina Nejsvětější Trojice. Nad postranními brankami do zaoltáří byly postaveny sochy sv. Petra (vlevo) a sv. Pavla (vpravo). Ve věži bývaly zavěšeny dva zvony, přenesené z kostela v Krásném Údolí. Velký zvon nesl na plášti nápis “Hieronymus Glorius”, malý pak monogram „VV“. - Kostel je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kostel stál na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 829/1) patří městu Bochov, druhý (pozemková parcela č. 863/3) patří Krajské správě a údržbě silnic Karlovarského kraje.a třetí (stavební parcela č. 31) je v soukromém vlastnictví (Martina Kyriánová z Javorné).