19216 kaple sv. Marka

SZ od města, u polní cesty do Prchalova

se sanktusníkem

Za městem Příborem, mezi starým vodojemem a Prchalovem, stávala kaple sv. Marka, kam chodívala procesí a byly slouženy mše svaté vždy v den sv. Marka (25. dubna) a v křížové dny. - Nejdříve zde byla postavena boží muka, pak roku 1616 dřevěná kaple s oltářem, tu ale v roce 1700 zničila vichřice. Děkan David Josef Ignác Holub, farář příborský, dal v roce 1702 stavět novou kamennou kapli, která byla dokončena roku 1713. Roku 1743 byl nedaleko kaple, u původní cesty z Příbora do Prchalova, postaven kamenný kříž. Roku 1787 byla kaple v rámci josefinských reforem zrušena, následně zbořena a kámen z jejího zdiva byl použit k výstavbě zdi u kostela sv. Valentina ve městě. Nedaleký kříž zůstal stát, ale těsně před rokem 1900 z něj už zbýval jen podstavec. V roce 1900 postavili Arnold a Anna Peřinovi na podstavec sochu Panny Marie. V roce 1994 byla socha Panny Marie již bez hlavy a značně poškozená přírodním vlivy. Roku 2005 bylo již těžko poznat, koho socha představuje. Na soše vpředu je tento nápis: M.D., tj. Mater dei (Matka Boží); G.F., tj. Genetrix Dei (Rodička Boží); D.D., tj. Domina Dei (Královna Boží); ANO 1743, tj. roku 1743 (nad N je rovnoběžná čárka). Vzadu na soše je zápis o opravě: REN. 1785, tj. renovováno 1785; IOAN SARC. HOLAUS (Jan Sarkander Holaus). - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3097/30) patří firmě Hyvnars, s.r.o. ze Závišic, druhý (pozemková parcela č. 3095/50) patří firmě Moravan Mléčná farma, a.s. z Kateřinic.

Zdroj: Lubomír Loukotka: Svědkové příborské minulosti; Tomáš Truchlý

• Tomáš Truchlý napsal 14.10.2022 17:37

Správna lokace je 49.6425793N, 18.1235767E

Děkuji za upřesnění polohy, upravil jsem. Pak ale asi neplatí to o té soše, která by zde stále měla stát. Toto nové místo je uprostřed pole a žádná socha tam není.

• Tomáš Truchlý napsal 20.11.2022 00:30

Socha je poblíž, při původní cestě z Příbora do Prchalova a dál na Sedlnice, ale s kaplí sv. Marka přímo nesouvisi: https://mapy.cz/zakladni?source=base&id=2301171&gallery=1&x=18.1247965&y=49.6456771&z=17

Děkuji za vysvětlení, upravil jsem textaci hesla.