← kaple Panny Marie (Kozolupy) synagoga (Kozolupy) →

obnovena v 19. století
V od vsi, u cesty k Červenému mlýnu

Kaple se nacházela u statku čp. 3 (patřila k němu) a v 19. století byla obnovena malesickým zahradníkem Drozdou. Nebyla však nadále udržována a postupně chátrala za vlastníka Franze Klasse ml. i za jeho předchůdce, a tak ji v roce 1923 její vlastník do základů zbořil. – Jednalo se o zděnou, výklenkovou, pravděpodobně polokruhově ukončenou stavbu opatřenou dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Nad vchodem probíhala římsa, nad kterou se zvedal barokizující štít (po stranách opřený dvěma čtvrtkruhovými segmenty) ukončený obloukem a opatřený nikou. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 638/5) patří obci Kozolupy, druhý (pozemková parcela č. 638/2) patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici