← kaple (Bruntál) kaple sv. Aloise (Bruntál) →
19195 kaple Povýšení sv. Kříže

špitální kaple
na Žižkově náměstí, v bývalém mateřinci milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské

Dům sester Řádu německých rytířů v Bruntále byl zřízen v roce 1846 a do roku 1851 byl filiálkou opavského mateřince. V roce 1851 jej velmistr arcivévoda Maximilián d´Este povýšil na samostatný mateřinec a podřídil mu i filiální dům v Andělské Hoře. Od roku 1890 měl mateřinec další filiálku v Dolní Dlouhé Loučce, později také v Uničově. Vlastní hospitál byl v Bruntále zřízen až v roce 1900. Od roku 1919 vedly sestry též hospodářství v německém chlapeckém semináři. Dům sester byl v letech 1937 - 1938 rozšířen přestavbou podle projektu architekta W. Schöna. V rámci konfiskace majetku Německého řádu za 2. světové války byl zčásti zabrán také mateřinec. V roce 1945 byla činnost sester oživena, ale při akcích proti klášterům v roce 1950 byly sestry násilně převezeny do Opavy. Po roce 1950 byla budova převzata státem a v současné době slouží školským účelům. - Jádrem areálu je jednopatrové křídlo při náměstí, k němuž na nádvorní straně přiléhá kaple. Klasicistní hlavní fasáda s bočními risality a s osově umístěným vstupem je členěna bosáží. Okna v přízemí i v risalitech mají půlkruhové záklenky. V interiéru jsou místy zachovány valené a pruské klenby. Novogotická kaple je sklenuta do tří polí křížové klenby a v trojboce uzavřeném presbytáři paprsčitě. Sádrová klenební žebra vyrůstají ze svazků talířových přípor (svislý podpůrný architektonický článek gotických klenebních žeber, představený před pilíř nebo stěnu, přijímající část klenebního tlaku). Okna mají dřevěné kružby. Z chodby v prvním patře vede přístup na tribunu nesenou čtyřmi litinovými sloupy. Dodatečně byl areál rozšířen o tři další dvoupatrové objekty v eklektickém stylu, neúplně uzavírající vnitřní nádvoří. Budova na severovýchodě sloužila jako nemocnice (dnes sídlo VZP Bruntál), budova na severozápadě jako škola. - Pozemek s kaplí patří Moravskoslezskému kraji. - Zdroj: Kateřina Bujnochová (diplomová práce 2007) Řád německých rytířů a jeho působení na Bruntálsku s přihlédnutím na jeho současné působení a architektonické dědictví. http://theses.cz/id/u01d9e/96410-737787049.pdf

Zdroj: Dušan Foltýn: Encyklopedie Moravských a slezských klášterů

• Miloslav Horník napsal 24.12.2016 12:17

Více podrobností najdete: Bakalářská práce – Školství v Bruntále v 1. pol. 20. stol. (Jana Mrázková Brno 2012) str. 24 (3.2.2. Obecná a měšťanská privátní dívčí škola řádu německých rytířů). Zde: http://is.muni.cz/th/334689/pedf_b/Bakalarska_prace.pdf