← synagoga (Poutnov) kaplička (Pouzdřany) →

Opravené (známka 0) ostatní

SV od vsi

Náhrobky jsou postavené. Ohradní zeď je téměř rozpadlá. Plocha hřbitova není pravidelně sečena. - Místní židovský hřbitov je skryt ve větší remízce, která je od obce vzdálena 1,5 km severovýchodně na bývalé cestě do Tisové. Cesta od vsi ke hřbitovu začíná starou alejí, pak je lemována poli a pastvinami. Hřbitov má čtvercový tvar o rozměrech 18 x 18 metrů. Celková výměra činí 324 metry čtvereční. Kolem hřbitova je postavena zeď z lomového kamene, která je na několika místech pobořena. Vchod na hřbitov býval umístěn uprostřed východní zdi. - Dokumentace hřbitova probíhala od září 2005 do ledna 2008. Všechny stély byly očíslovány, změřeny a vyfotografovány. Očíslování náhrobků bylo provedeno od jihovýchodu k severozápadu a má pouze orientační charakter. Shodou okolností jsou nejmladší náhrobky označeny nízkými číslovkami a nejstarší nejvyššími. – V současné době se na nekropoli nachází 47 náhrobků v sedmi řadách, jeden artefakt v horní části macevy a jeden podstavec. Dvě stély lze označit za architektonické typy, ostatní jsou funkčního typu. U jednatřiceti náhrobků byly provedeny opisy textů, které byly následně přeloženy do češtiny. Z nich pochází šest z 1. poloviny a čtrnáct z 2. poloviny 19. století. Jedenáct spadá do 1. třetiny 20. století. Nejdůležitější informace získané z opisů náhrobních textů jsou jména zesnulých a data jejich úmrtí. Totožnost každého zemřelého byla dále zjišťována v židovských matrikách zemřelých pro obec Poutnov, které se dochovaly se záznamy z let 1840 – 1931. Zde bylo možno nalézt den a místo úmrtí zesnulého, dále jméno osoby, která tělo ohledala, den pohřbu, místo trvalého pobytu, věk a rodinný stav, příčinu úmrtí a někdy i jméno rodinného příslušníka, a to především otce nebo manžela. Na tomto hřbitově jsou pohřbeni lidé pocházející především z židovských obcí Poutnova, Teplé, Mnichova u Mariánských Lázní, Kořene a Drmoulu. - V roce 2007 skupina německých dobrovolníků z Aktion Sühnezeichen vyčistila dlouhodobě zpustlý hřbitov od spadaných větví. Tito lidé také postavili povalené náhrobní kameny a některé z nich opravili maltovým pojivem. - Pozemek se hřbitovem patří městu Teplá.

Zdroj: Mgr. Lukáš Svoboda - Muzeum Karlovy Vary