← kaple sv. Honory (Mimoň) kaplička (Mimoň) →
19172 kaple sv. Josefa

v Jiráskově ulici

se sanktusníkem

V roce 1713 nechali mimoňští rodáci Johann Fritz Wollmann a Paul Nigrin kapli zasvěcenou sv. Josefovi. Kaple byla posvěcena dne 10.3.1714. – Při rušení kostelů a klášterů císařem Josefem II. byla kaple sv. Josefa roku 1789 zrušena a oceněna a dne 10.8.1791 prodána v dražbě mimoňskému zednickému mistrovi Antonu Passovi. Výnos z prodeje 155 zlatých a 50 krejcarů byl připsán náboženskému fondu. Mešní kalich dostal kostel ve Světlé pod Ještědem, část vybavení připadla kostelu v Jeřmanicích. Zvon byl přenesen na kapličku v Janově Dole u Osečné. Kupující Anton Pass přestavěl kapli na hostinec. Původní krypta kaple sloužila jako sklep. Další majitel hostince Josef Böhm z Borečku vystavěl vedle ní ještě lokál a přistavěl poschodí, čímž zcela zmizela původní podoba kaple. Lípa vysazená při výstavbě kaple byla zničena při bouřce dne 12. června 1889. Její připomínka zaznívala pouze ve jméně hostince Lindehof (Lipový dvůr). Pod tímto názvem fungoval hostinec i po veřejné exekutivní dražbě dne 7.12.1903, ve které ho získal a až do konce 2. světové války vlastnil mimoňský stavitel Josef Schneider. V 50. letech 20. století se celý objekt stal učňovským internátem a závodním klubem národního podniku Severka Cvikov. Po osamostatnění jeho mimoňského závodu patřil dům státnímu podniku Mitex, který podobně jako předchozí Severka šil dětskou konfekci a pánské košile. Nakonec budova přešla jako bytový dům do soukromého vlastnictví. – V pravé dolní části fasády, při pohledu z Jiráskovy ulice, byla do rekonstrukce domu v roce 2015 patrná průčelní stěna někdejší kaple, oddělená římsou nad oknem v prvním poschodí. V malém výklenku pod římsou stávala soška sv. Josefa s nápisem: „Geht zVM Joseph, er wIrD eVCh beIstehen In aLLen Nöthen 1712 N“. Český překlad nápisu zní: „Jděte k Josefovi, on při vás bude stát v každé nouzi“. Chronogram nápisu, tedy součet velkých písmen chápaných jako římské číslice, dává rok výstavby kaple, písmeno „N“ značí stavitele Nigrina. Bohužel, okolo roku 2003 zmizela z niky poškozená soška sv. Josefa. Uvnitř domu připomíná někdejší kapli dochovaná původní klenba lodi, která dodnes tvoří strop velké obytné kuchyně jednoho z bytů v prvním poschodí domu. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Zuzana a Ing. Petr Jilemničtí z Častolovic).

Zdroj: Mgr. Emilie Ráčková, Gymnázium Mimoň