← hřbitovní kaple (Hamr) fara (Hamry) →
19144 kaplička Ecce homo

Poškozené (známka 300) skalní kapličky

JJV od vsi, u silnice do Holiček

Bez dvířek, prázdná. - Asi 10 m od kapličky vpravo je do skály vytesán výklenek pro svatý obraz, asi 50 m od kapličky vpravo je do skály vytesán další výklenek, v němž je svatý obraz. - Při přestavbě staré cesty ze Svébořic do Osečné v letech 1874 - 1877 došlo blízko Černé Noviny po odkrytí půdy pod skalním masivem k sesuvu celého skalního masivu. Naštěstí k němu došlo v době polední přestávky, takže nebyl nikdo zraněn. Tento sesuv vytvořil u silnice skalní výklenek, ve kterém nechal hraběcí lesní štolba Karl Brandameier zhotovit sošku Krista a zajistil jej mříží. Místo bylo pojmenováno Ecce homo jako připomínka sesuvu bez tragických následků. - Pozemek s kapličkou patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p.

Zdroj: Osvald Hons: Zaniklé obce kolem Ralska