kaple (Vernéřov) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
JZ od kostela, u lesa

Stávala na stráni u lesa nedaleko kovárny v horní části obce. - Byla nazývána Tastova a po roce 1945 Šebkova podle majitelů statku, který stával SV od ní. - Byla to štíhlá věž, jejíž konstrukce byla dřevěná. V horní části byl osazen zvon a na vrcholku křížek. Pokryta byla břidlicí. Také zde byl za první světové války zvon odmontován. Po válce obyvatelé horního konce posbírali mezi sebou na nový zvon 4.343,- korun a zvonař Octav Winter z Brodku dodal v únoru 1921 zvon nový, vážící 78 kg a s příznačným nápisem: „Na počest svatého Laurentina od hornovendolských sousedů“. - Zvonička stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2028/2) patří obci Vendolí, druhý (pozemková parcela č. 1993/2) je v soukromém vlastnictví (Věra Břenková z Krásné).

Zdroj: Vladimír Buchta - starosta obce Vendolí