← kaple sv. Ondřeje (Nový Jičín) kaple (Nový Jimlín) →

Poškozené (známka 340) zděné synagogy

v Havlíčkově ulici

Synagoga byla vybudována v prvním desetiletí dvacátého století podle projektu Ernsta Lindnera z Vídně. Stavbu realizovala místní stavební firma Richarda Klose. - Během křišťálové noci v noci z 9. na 10.11.1938 nebyla zdejší synagoga vypálena kvůli sousedství s plynárnou a nebezpečí exploze, ale byl vypleněn a zničen její interiér. Podle novinových zpráv byla většina židovských obyvatel Nového Jičína zatčena, dav vytloukal výlohy jejich obchodů a poničil také zdejší židovský hřbitov. Dne 15.11.1938 napsal starosta města městskému zastupitelstvu: "Při akcích proti Židům byla budova synagogy silně poničena a hrozí nebezpečí, že bude v nestřeženém okamžiku zapálena. Následky, které by požár způsobil, jsou nedozírné, neboť v blízkosti templu stojí městská plynárna a kromě toho je tato čtvrť hustě zastavěna." - Objekt sloužil v průběhu 2. světové války jako skladiště, po válce jako Sbor církve Československé husitské. - Zdobné prvky synagogy byly později odstraněny a budova od roku 1967 slouží jako depozitář Státního okresního archivu v Novém Jičíně. Pro tento účel byl prostor sálu rozčleněn železnou konstrukcí na tři podlaží. Ostatní přilehlé místnosti jsou plochostropé. Na průčelí synagogy byla v roce 1992 odhalena pamětní deska s hebrejským, českým a německým textem. - Pozemek se synagogou patří České republice - Zemskému archivu v Opavě.