← synagoga (Břeclav) kaple Panny Marie Sedmibolestné (Břestek) →
19083 židovská obřadní síň

Poškozené (známka 340) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
na židovském hřbitově

cihlová, neomítaná

Většina oken je rozbitá; jsou zabedněna. Zavřená, uvnitř zpustošená. - Obřadní síň je zmenšenou obdobou kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné. Je součástí kulturně chráněného židovského areálu. Stavba je nápadná volbou použitého materiálu; jedná se o režné cihlové zdivo a glazovanou keramiku z knížecí cihelny v Břeclavi - Poštorné. Střešní tašky jsou glazovány zeleně. Stavební materiál je tvořen dvěma sty druhy cihel, dlaždic a glazované keramické krytiny z poštorenských keramických závodů. - Prameny zmiňují hřbitov už v roce 1606. Nejstarší dochované náhrobky jsou z roku 1709, nejmladší z roku 1945. Na místě staré márnice nechal židovský cukrovarník a starosta města Hermann Kuffner v roce 1892 postavit novogotickou obřadní síň podle projektu významného architekta Franze Neumanna. Nad vstupem obřadní síně je hebrejský nápis: „Dům věčného odpočinku všeho živého“. Po roce 1945 byla obřadní síň využívána jako čalounický a drogistický sklad. - Na hřbitově se po parkových úpravách dnes nachází zhruba 300 náhrobních kamenů z původních asi 2000, včetně ojedinělého náhrobku ve tvaru sarkofágu a novorenesanční hrobky rodiny Kuffnerů z roku 1899. - Památková ochrana obřadní síně byla zrušena dne 31.12.1987 pro její špatný stav. - Pozemek s obřadní síní patří městu Břeclav; město už má projekt na opravu kaple; v roce 2023 půjde na opravu obřadní síně 14 mil. Kč z Fondu přeshraniční spolupráce Česko - Slovensko a rozpočtu města Břeclav. Oprava obřadní síně má být dokončena do konce roku 2023; po opravě by se v obřadní síni měly pořádat výstavy a koncerty.