← kaple Panny Marie Utěšitelky (Vrbno pod Pradědem) kaplička (Vrbno pod Pradědem) →
18999 kaple sv. Alžběty

blízko kostela, na náměstí sv. Michala

Když byl v roce 1858 zřízen ve Vrbně sesterský klášter při špitálu Řádu německých rytířů, byla současně otevřena i domácí kaple. Ta byla v roce 1862 slavnostně zasvěcena patronce řádu sv. Alžbětě a s ohledem na malý počet sester (9) také prostorově omezena, takže často nestačila pro počet cizích návštěvníků. Když počet sester výrazně vzrostl, muselo se přistoupit k rozšíření skromné kaple. Příležitost se naskytla v roce1890 a při zřizování dívčí školy bylo započato se stavebními pracemi také v klášteře. Kaple byla rozšířena směrem k náměstí. Z náměstí byl zřízen také nový hlavní vchod s malou halou, nad níž byl kůr sester. V kapli byl postaven bohatě umělecky vyřezávaný oltář, jehož zadní stěna byla vyzdobena polychromovanými sochami Panny Marie s Ježíškem, sv. Josefa a sv. Elizabeth. Za oltářem byla umístěna sakristie. Goticky pojatý vnitřek byl stylově vymalován mistrem P. Assmannem. Tato místnost vzbuzující náladu byla osvětlena třemi vysokými okny ze západní strany a bylo v ní umístěno 18 lavic k sezení. Východní strana přiléhá ke klášterní budově. Na stěnách byly nádherné sv. obrazy Křížové cesty a na konzolách sochy Srdce Ježíšova, Panny Marie Sedmibolestné a sv. Antonína. Od roku 1891 byla kaple obohacena ozdobnou zvoničkou a od roku 1910 byla elektricky osvětlena. Zdroj: amatérský regionální historik z Vrbna pod Pradědem pan Zdeněk Hlávka (*1944; †2013) a administrátor http://www.historie-vrbno.estranky.cz.

Zdroj: Miloslav Horník