← kostel sv. Martina (Soběsuky) výklenková kaplička (Soběsuky) →
18927 kaple sv. Kříže

na Ostré horce, J od vsi

Rektor brněnské jezuitské koleje rozhodl postavit votivní kapli jako výraz díkůvzdání za odvrácení moru, který na Brněnsku řádil v letech 1714 - 1715. Jako vhodné místo byla vybrána vyvýšenina Ostrá horka poblíž Soběšic. Stavba probíhala podle plánu a nákresu rektora jezuitské koleje Jana Millera v letech 1716 - 1718 pod dohledem brněnského stavitele Mořice Grimma. Vysvěcena byla dne 3.5.1718 rektorem koleje Janem Millerem. Základy kaple byly navrženy ve tvaru kříže připomínající kříž maltézský, vnitřní půdorys tvořil osmiúhelník, střecha kaple byla kryta šindelem. Ve třech lichoběžníkových apsidách kaple byly oltáře, čtvrtá apsida tvořila vstup. Na hlavním oltáři sv. Kříže a sv. Františka Xaverského stál velký dřevěný kříž (dnes v kostele sv. Vavřince v Brně-Řečkovicích). Na severním bočním oltáři sv. Ignáce stála socha Krista nesoucího kříž, na jižním bočním oltáři sv. Františka de Borgia pak Kristus ležící, po stranách visely obrazy malíře Jindřicha Hoffa z Dudersdorfu a na samostatných podstavcích stály sochy sv. Františka Xaverského a sv. Karla Boromejského. Koncem října 1718 byly zahájeny ještě práce na stavbě obvodní zídky kolem kaple a na vybudování 14 kapliček křížové cesty, které do ní byly vestavěny. V roce 1720 byly do kaple dokoupeny malé varhany. Kaple byla v letech 1730 - 1731 a 1758 obnovována. Po rozpuštění brněnské jezuitské koleje v říjnu 1773 se stala kaple na Ostré horce filiálkou svého mateřského kostela sv. Vavřince v Řečkovicích a tamní farář v ní i nadále sloužíval dvakrát ročně mši. Když byla v únoru 1784 kaple vyloupena, rozhodl brněnský biskup, aby nehlídaná a od svého mateřského kostela dosti vzdálená kaple byla odsvěcena a prodána. Stalo se tak dne 23.11.1784 a dne 18.7.1785 byl objekt prodán v dražbě za 320 zlatých mlynáři Josefu Střelovi z Brna, který kapli nechal zbořit. Starý zvon byl přenesen původně do zvonice v Soběšicích, odtud byl dne 19.3.1917 odvezen neznámo kam pro válečné účely. - Základy této bývalé jezuitské kaple na Ostré horce se na vrcholech kopce marně pokoušeli hledat již v letech 1920 - 1922 dr. Josef Skutil a Alois Havlíček. Dr. Ladislav Bartoš však studiem archivních pramenů brněnských jezuitů později zjistil, že kaple stála uprostřed mezi dvěma vrcholovými terénními kupami. Pod jeho vedením byly pak celé základy kaple v podobě kříže uvnitř pravidelného osmiúhelníku soběšickými občany v srpnu 1958 v hloubce 0,6 - 1,5 m odkryty a Ing. Aloisem Šimkem zaměřeny. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Brno.