18926 kaple sv. Kříže

SZ od vsi, v lesích nad Chudčicemi

Podle legendy byla kaple Svatého Kříže postavena na samém počátku křesťanství na Moravě. Později byla zničena za uherských nájezdů a po čase opět obnovena a posvěcena sv. Hyacintem, převorem Dominikánského kláštera ve Znojmě. – Kaple proslula četnými divy a zázraky. V 17. století k ní proudila hojná procesí. Podrobnou historii kaple sepsal bítýšský farář Valentin Jestřabský. Roku 1764 si přišla kapli prohlédnout diecézní komise, která shledala, že: „Kaple Sv. Kříže je opravdu prastará, má kazatelnu a 4 oltáře (sv. Kříže, sv. Jana Nepomuckého, sv. Václava a Matky Boží), mívala odpustkové privilegium a o svátku sv. Václava se sem koná z farního kostela procesí se slavnými bohoslužbami.“ – Za Josefínských reforem roku 1784 byla kaple z moci úřední zbourána; na jejím místě pak byly postaveny tři dřevěné kříže. V roce 1902 byly tyto dřevěné kříže nahrazeny kříži kamennými. – K místu, kde kaple stávala (nyní poutní místo „Tři kříže“), vede křížová cesta. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.