Opravené (známka 100) zděné synagogy

v Dlouhé ulici

se dvěma věžemi

Má novou střechu. Má opravená okna a dveře. Opraven je interiér. - Druhá největší synagoga v Čechách byla postavena v letech 1871 - 1872 v maurském stylu podle plánů architekta Johanna Staňka. V roce 1911 došlo k renovaci synagogy, při níž byly pořízeny vnitřní nástěnné malby (některé byly pořízeny již v roce 1883). V listopadu 1938 byla synagoga vypálena během Křišťálové noci a od té doby již stavba neslouží svému účelu. Během druhé světové války byla využívána jako vojenská nemocnice a pomocná škola a po roce 1949 sloužila jako sklad a chátrala. V roce 1997 započaly opravy zdevastované synagogy, která dostala novou fasádu a střešní krytinu. Pro svou vynikající akustiku je příležitostně využívána ke koncertům. - Jde o jednolodní budovu s apsidou, v jejímž západním průčelí s rizalitem stojí dvě hranolové věže s kupolemi. Strop interiéru tvoří valená klenba. - Synagoga je památkově chráněná. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Ing. Daniel Černý z Chomutova); majitel v letech 2021 - 2022 zorganizoval opravu synagogy.