← kaple (Frýdlant nad Ostravicí) kaple (Frymburk) →
18840 kaple Panny Marie La Salletské

(dřevěná), 27.9.1936 (vysvěcení)
začátkem roku 1980
v J části města, u mostu přes Čeladenku

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná, se sedlovou střechou a sanktusníkem posunutým směrem k přednímu štítu. Vchod v průčelí byl ukončen pravoúhle, po stranách měla kaple po dvou oknech. – Již v 1. polovině 19. století se v Nové Dědině nacházela kaple sv. Jana Nepomuckého s dřevěnou zvonicí. Po výstavbě místní dráhy Frýdlant nad Ostravicí – Bílá se ocitla v bezprostřední blízkosti trati, a tak byla v roce 1924 zbořena. Uvnitř dřevěné kaple byla dřevěná soška sv. Jana Nepomuckého. Na zvonek, který kaple měla, se zvonívalo při ranním, poledním a večerním Anděl Páně a když kněz jel s Nejsvětější svátostí k nemocnému. V roce 1936 byla postavena nová zděná kaple (stavitel Stoklasa z Místku). Financována byla frýdlantským farářem ze sbírek kostelních i soukromých. Vyžádala si náklady kolem 22.000 Kč. Nová kaple byla vysvěcena dne 27.9.1936 dp. Josefem Šestákem, klášterním spirituálem. Mši svatou sloužil p. farář Josef Hanáček za účasti asi 300 věřících. - Roku 1937 se uskutečnila první pouť ke cti Panny Marie La Salletské přímo v den jejího svátku 19. září. Tuto slavnost poctil návštěvou Mons. ThDr. Antonín Stříž z Prahy, který zde sloužil velkou mši s kázáním. Téhož dne sem doputovalo procesí čítající 160 osob z místecké farnosti. Vedl je katecheta místeckého gymnázia PhDr. Jan Strakoš (1899 – 1966), významný český literární kritik, jenž zde pak pronesl kázání. Dne 9.9.1939 byla na oltář kaple umístěna socha Panny Marie La Salletské o výšce 160 cm, zhotovená sochařem a řezbářem Josefem Staňkem z Vícemilic u Bučovic. Její slavnostní posvěcení vykonal dne 17. září farář Josef Hanáček. Řezbář Staněk je rovněž autorem sochy sv. Josefa, kterou kapli darovala rodina Kaňákova z č. p. 171. Byla posvěcena dne 30.3.1941. V kapli sloužíval mše o svých dovolených zdejší rodák P. Bohuslav Rodryč (1903 – 1986), kaplan v Klimkovicích. - Podobu Nové Dědiny výrazně poznamenala výstavba nové silnice I/56 (beskydské magistrály) na přelomu 70. a 80. let. Muselo jí zde ustoupit mnoho objektů, mezi nimi i kaple Panny Marie La Salletské a sv. Jana Nepomuckého stojící na levém břehu Čeladenky a sousední domy č. p. 189 (obývaný rodinou Karla Kaňáka) a č p. 181 (Julie Urbanové). Demolici neušel ani silniční most z let 1959 – 1960. Po necelých pěti desetiletích existence kaple se měl opakovat osud její předchůdkyně, která musela rovněž ustoupit zájmům rozvoje dopravy. Tehdejší duchovní správce farnosti Pavel Gemsa požadoval, aby byla vystavěna jako náhrada nová kaple. Nadřízené státní orgány zůstaly k jeho žádosti hluché a na podzim roku 1979 byl tento sakrální objekt zlikvidován. Zánik kaple komentuje farní kronika následovně: „Zaplatili za ni směšnou sumu 1 360 Kč. Před dvěma roky jsme ji opravili za 8 000 Kč. Vše bylo předloženo konsistoři, ale správa silnic ještě vyhrožovala.“ - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 4376/36) patří městu Frýdlant nad Ostravicí, druhý (pozemková parcela č. 4456/1) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zdroj: Petr Maršálek, David Pindur: Frýdlant nad Ostravicí