kostel sv. Markéty (Poleň) →
18797 kaple sv. Michala

zámecká kaple
přistavěna k zámku

V roce 1965 byla zrušena památková ochrana zámku a ten byl následně přestavěn na sýpku pro potřeby JZD. Při této přestavbě byla zničena kaple, její presbytář vyčnívající z budovy byl zbořen. Hroby v podzemí kaple ale zůstaly nedotčeny. Zachován jen zvon z kaple, který ulil v roce 1733 Kašpar Koerber ve Vratislavi a je od roku 1933 v Husově sboru. - Původní renesanční tvrz z roku 1586 byla za majitele Jana Kryštofa Vaneckého před rokem 1674 přestavena na barokní zámek s kaplí sv. Michala. Zámek byl v roce 1895 důkladně renovován. - Ze zadního křídla zámecké budovy vystupovala navenek zámecká kaple s polygonálně uzavřeným presbytářem. V lodi kaple byla empora a ochoz v úrovni podlahy patra. Presbytář s pavlačovitě vloženou dřevěnou kruchtou po levé straně měl křížovou klenbu s hřebínky. Při presbytáři byla křížově zaklenutá sakristie. Stěny a klenba lodi byly zdobeny barokní akantovou rozvilinou, na stěně a klenbě presbytáře se nacházela renesanční vegetabilní malba a medailony s figurami. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (šest fyzických osob).