zvonička (Komárno) →
18792 kaple sv. Kříže

2. polovina 80. let 20. století
na rohu ulic Hálkova a J.Opletala

Místem, kde kaple stála, prochází silnice. - Kaple byla obdélná, s trojúhelnými štíty nad oběma průčelími (přední měl profilované okraje) a sedlovou střechou. Uprostřed předního štítu byl ve štuku vyveden ozdobný rám, původně snad určený pro nedochovaný svatý obrázek. Kapli zdobila pouze bohatě profilovaná korunní římsa, procházející i štítem, a průběžná níže položená římsička. Hlavní průčelí prolamoval stavební otvor s půlkruhovým segmentovým záklenkem, ve kterém byly umístěny dvojkřídlé dveře s mříží či laťováním, kterými bylo možno nahlédnout do interiéru. Vepředu štít střechy zdobil kovaný kříž, vzadu pak ozdobná makovička. Po obou stranách kaple byly zasazeny lípy. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833; někdy před rokem 1896 byla posunuta o několik metrů severním směrem. Zbořena byla po roce 1985 při rozšiřování silnice. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Frýdek-Místek.