kaple sv. Barbory (Koloredov) →

nejpozději 2. polovina 18. století
koncem 60. let 20. století
V od centra někdejší vsi, mezi ulicemi Pionýrů a Revolučních bojovníků

Kaple stávala uprostřed luk při starší cestě, která vedla z bývalého Koloredovského (Sviadnovského) dvora do centra města Místku. - Kaple měla půdorys čtverce o straně necelé 2 metry. Hlavním průčelím byla orientovaná k východu, k cestě. Tady byly v segmentem zakončeném otvoru vsazeny dvoukřídlé dveře, přes jejichž horní zamřížovanou část bylo možno nahlížet do interiéru. Jedinou větší ozdobou průčelí byla dvojice ve štuku provedených pilastrů se stylizovanými hlavicemi podél dveří. Celek završovala do fabionu vytažená korunní římsa. Střecha byla sedlová, doplněná dvěma trojúhelníkovými štíty s podlomením. Na koncích hřebene střechy byly umístěny dva malé plechové křížky. - Kaple byla postavena nejpozději v 2. polovině 18. století, patrně však byla starší. Kaple byla zbořena koncem 60. let 20. století při asanaci starého Místku. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1951/1 a 1951/5) patří Moravskoslezskému kraji (Střední škole elektrostavební a dřevozpracující).