kaple sv. Michala (Radčice) →
18774 kaplička Panny Marie

SV od vsi

Kaplička byla postavena při staré říšské silnici z Prahy do Frýdlantu a na poutní cestě do Hejnic. Barokní stavba vznikla na počest sedláka Petera, z toho důvodu byla nazývána Peterova kaple (Peterskapelle). Ke stavbě se váží dvě legendy. Obě mají společné téma - mor. Budˇ svatostánek zbudovali příbuzní zemřelého sedláka Petera, který morovou pohromu nepřežil, nebo ji naopak postavil sám sedlák Peter jako výraz díků, že mor přežil (tehdy ve zdejší vesnici na mor zemřelo 28 osob). Radčičtí o Peterovu kapli staletí pečovali, v druhé polovině 20. století však zcela zchátrala a zdivo se zčásti rozpadlo. Na pokračující devastaci se již nemohl dívat Michael Melíšek z Prahy, který měl několik metrů odtud chalupu. Na vlastní náklady se pustil spolu se svými známými do renovace. V dobových dokumentech a kronikách se snažil dohledat původní vzhled kaple. Bohužel marně, protože radčická kronika zmizela. V Bavorsku žijící pamětníci, kteří znali kapli, kdy ještě nebyla ruinou, zemřeli, a tak chalupář Michael Melíšek při renovaci vycházel ze stylu, v němž je postavena hejnická Bazilika Navštíveni Panny Marie. Kdesi se dočetl, že tyto svatostánky mají mnoho společného. Zajímavostí je, že cihly, použité na obnovu kapličky, byly dovezeny z čerstvě zbouraného domu, který byl v Liberci postaven v roce 1680. Obnova kapličky byla dokončena roku 1995 a téhož roku byla vysvěcena libereckým arciděkanem Františkem Opletalem. Oltářní obraz uvnitř kaple je dílem akademické malířky Věry Novákové-Brázdové. - Kaplička leží na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 151/1) patří Lesům ČR, s.p., druhý (pozemková parcela č. 257/127) patří městu Liberec.